Nieuws uit de gemeenteraad - mei 2020

Op 20 mei 2020

Op maandag 18 mei kwam de gemeente- en OCMW-raad opnieuw digitaal samen. Dat verliep erg vlot. Er werden verschillende beslissingen genomen. Naar maandelijkse gewoonte lichten wij de belangrijkste kort voor u toe.

Coronamaatregelen

De COVID-19-crisis heeft nog steeds een stevig aandeel in de debatten. De raadsleden kregen een lijvig rapport van 75 pagina’s waarin alle lokaal genomen maatregelen duidelijk worden opgesomd en toegelicht. Dit gaat van langere betalingstermijn en vrijstelling belastingen, over het oprichten van het platform "Meise helpt" tot het aanleggen van een strategische reserve van mondmaskers. U leest er alles over via de gemeentelijke webstek. Ook op onze afdelingswebstek en Facebookpagina hebben wij steeds de belangrijkste maatregelen weergegeven.

Tijdens de gemeenteraad werden ook foto’s getoond van beschermingsmaatregelen voor het gemeentepersoneel. O.a. bij de dienst bevolking werd al heel snel plexiglas geplaatst zodat alles veilig verloopt voor personeel én burger.

In het debat beklemtoonde burgemeester Van den Brande samen met andere leden van het schepencollege dat het belangrijk is dat ieder overheidsniveau zijn rol speelt. Op federaal en Vlaams niveau worden al heel wat maatregelen genomen. Het lokale bestuur evalueert steeds grondig waar het, binnen de bevoegdheden, een aanvullende rol kan spelen. De burgemeester beklemtoont ook dat lokale maatregelen niet altijd geld moeten kosten!

Steunfonds

De gemeenteraad zette het licht op groen voor een COVID-19-steunfonds. In dit fonds wordt voorlopig 100.000 euro voorzien. Deze middelen worden in hoofdzaak aangewend voor de aankoop van materialen, prestaties van derden en ondersteuning van derden.

Schepen van financiën Jonathan De Valck beklemtoont dat hiermee ook al gemaakte kosten (zoals de bijdrage van onze gemeente aan het schakelzorgcentrum in Vilvoorde, de installatie van plexiglas, de aanleg van een strategische reserve mondmaskers, …) worden gedekt. Bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan wordt een specifieke actie voorzien zodat de uitgaven ook door de gemeenteraad transparant kunnen worden opgevolgd.

Heraanleg wegen met behoud van karakter

De Leon Fischerlaan, Ferdinand Lehmanlaan en de Eeuwfeestlaan worden spoedig heraangelegd. De gemeenteraad keurde daarvoor een bestek goed. Aan het karakter van deze straten wordt niet geraakt, de kasseien blijven dus. Uit bevraging van de buurt bleek ook dat dit de voorkeur is van de omwonenden. Aangezien in het verleden al lang beloftes werden gemaakt om deze straten te herstellen (maar die beloftes tot vandaag nog niet werden ingelost), staat dit dossier los van de weginventaris. Het bestuur achtte het immers niet rechtvaardig om dit dossier opnieuw mee in de wachtrij te plaatsen.

Toekomst oud gemeentehuis

Naar aanleiding van een vraag in de gemeenteraad werd een beknopte stand van zaken gegeven over de toekomst van het oud gemeentehuis in Wolvertem. In het schepencollege van 27 april werd een bestek goedgekeurd voor de aanduiding van een bureau voor trajectbegeleiding om te zoeken naar een geschikte partij voor de exploitatie van het pand met een gecombineerde bestemming waaronder gemeenschapsruimte, horecaelementen en publiek-private samenwerking.

Dit past in de doelstelling van het meerjarenplan om onze dorpskernen bruisend te houden.  Er worden 4 firma’s aangeschreven. De deadline voor de offertes is 26 mei 2020.

Heropening markt

Goed nieuws! De markt in Meise zal zaterdag 23 mei heropenen met aangepaste coronamaatregelen. Zo komen er onder andere toegangspoortjes om het aantal bezoekers op hetzelfde moment te beperken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is