Nieuws uit de gemeenteraad januari 2020

Op 21 januari 2020

Op maandag 20 januari kwam de gemeenteraad een eerste keer samen in het nieuwe jaar. Net als vorig jaar, houden wij u graag op de hoogte van het reilen en zeilen, belangrijke beslissingen en debatten. Wij brengen graag volgende punten onder uw aandacht:

1. State of the Union - jaaroverzicht met terug- en vooruitblik

Vorig jaar zorgden we in Meise voor een primeur met een heuse "State of the Union" van de burgemeester. Wij hebben toen de belofte gemaakt om aan het begin van elk jaar een stand van zaken te geven over wat het voorbije jaar gerealiseerd werd en tegelijk vooruit te blikken op de toekomst. 

U kan de State of the Union integraal lezen als bijlage. 

Wij citeren hier wel graag de conclusie van uw burgemeester: "Ik kan concluderen dat we in 2019 ons ‘huis’ in orde gezet hebben én vooral veel hebben voorbereid. Het was een overgangsjaar waarin we veel gezaaid hebben om de komende jaren te oogsten. Ook in 2020 zullen onze uitdagingen voor onze gemeente torenhoog blijven. De verwachtingen zijn hoog, doch ik zie veel opportuniteiten en krijg positieve reacties van burgers die de nieuwe wind voelen waaien.  

In 2020 zullen we stap voor stap de doelstellingen van het meerjarenplan in praktijk brengen. Ons coalitieteam is daar klaar voor. U kan hierbij op ons rekenen.  

Ik wil graag tot slot benadrukken dat ieders opbouwende inbreng belangrijk blijft. Ik roep op om over de partijgrenzen heen constructief te blijven samenwerken in 2020. Samen Meise beter maken, daar gaat het immers om."

Onze fractie en ons bestuur is trots op wat we het voorbije jaar hebben bereikt en is helemaal klaar om alles te geven in 2020! #TeamGerda    

2. Gemeenteraad geeft principiële goedkeuring voor het gebruik van bodycams door de politie

Veiligheid in onze gemeente blijft een prioriteit. Binnenkort krijgt de politie een nieuw instrument om de veiligheid in onze gemeente te garanderen. De gemeenteraad gaf immers de principiële goedkeuring voor de inzet van bodycams.  

De politiezone K-L-M heeft de aankoop van 10 bodycams begroot en plande deze aankoop eind 2019. De bodycams zullen vervolgens beschikbaar zijn voor alle operationele personeelsleden van het korps. Belangrijk hierbij is dat de drager van de bodycam steeds zelf de keuze maakt of hij al dan niet een opname start. De drager moet de camera wel duidelijk op het uniform dragen en de gefilmde persoon moet op de hoogte gebracht worden dat hij of zij gefilmd wordt.

De bodycam kan in het bijzonder ingezet worden voor volgende doeleinden:

  • Het voorkomen, vaststellen of opsporen van misdrijven;
  • Het voorkomen, vaststellen en opsporen van overlast;
  • Het handhaven en het herstel van de openbare orde in het kader van genegotieerd beheer van publieke ruimtes

Wij zijn ervan overtuigd dat dit tot positieve resultaten zal leiden. 

3. Restafval in onze gemeente moet nog fors dalen! 

Uit het jaarrapport van OVAM blijkt dat we in Meise-Wolvertem gemiddeld nog 154 kg afval voor de deur plaatsen. Dat is 32 kg meer dan het streefcijfer van 122 kg dat we tegen 2022 moeten behalen. Werk aan de winkel dus!

Onze raadsleden Jaak Wouters en Katrien Uyttersprot stelden hierover op de gemeenteraad een aantal vragen aan bevoegd schepen Jonathan De Valck. Wij geven graag volgende antwoorden mee:
♻️ Afvalintercommunale Incovo wil volgens haar nieuw beleidsplan 25% minder restafval tegen het einde van de legislatuur.
♻️ Daarvoor denkt men aan een betere inzameling van gft-afval (via een container), dat belandt immers nog veel te vaak bij het restafval! Ook proefprojecten ivm omgekeerd inzamelen (met een haalmethode voor selectieve stromen en een brengmethode voor restafval) behoren tot de mogelijkheden. Het mobiele recyclagepark wordt verdergezet.
♻️ Wanneer onze gemeente een P+MD-zak krijgt (2021), zal dit naar verwachting 6 kg plastic afval uit de restafvalzak halen.

Incovo zal de plannen spoedig in detail komen toelichten in onze gemeenteraadscommissie. Wij houden u graag op de hoogte.

4. Benieuwd naar het Meerjarenplan? 

Op woensdag 29 januari is iedereen van harte welkom om 19u in het Administratief Centrum voor een toelichting over het Meerjarenplan. Vertel het voort! 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is