Nieuws uit de gemeenteraad februari 2020

Op 19 februari 2020

Op maandag 17 februari kwam de gemeente- en OCMW-raad opnieuw samen. Traditiegetrouw lichten wij voor u enkele beslissingen toe. Veel leesplezier!

Meer middelen voor groenonderhoud

De gemeenteraad zette het licht op groen voor een verderzetting van de deelname aan het project “Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen”. Met dit project slaan we twee vliegen in één klap: we zorgen voor de uitvoering van gemeentelijke natuurprojecten én we dragen bij tot sociale tewerkstelling. Deze ploegen werken met kansengroepen en laaggeschoolde langdurig werklozen. Hun werk is aanvullend op het werk van de gemeentelijke groendienst. De ploegen zullen voornamelijk werken op volgende plaatsen: de groene speelruimtes Grote Wyver, Opsakee en De Schriek, KWZI Hazepootstraat, holle weg Kaarlijkstraat, Neromhof, verschillende trage wegen, parkje cultuurhuis Meise, verschillende plaatsen voor bloemenweides enzovoort.

De gemeenteraad besliste ook om het contigent voor 2 jaar te verdubbelen van 1,5 voltijds equivalent naar 3. Zo kan dit project ook een concrete bijdrage leveren aan de uitvoering van verschillende prioritaire acties in het meerjarenplan.

Meer fietsenstallingen voor een verkeersveilige schoolomgeving

Uw gemeente zet stevig in op veilige schoolomgevingen en wil kinderen ook stimuleren om met de fiets naar school te komen. Daarvoor neemt het bestuur tal van maatregelen, zoals ook bijkomende fietsstallingen. In 2020 wordt daarvoor 64.000 euro voorzien.

Tijdens de gemeenteraad was er ook debat over andere recente maatregelen om de schoolomgevingen veiliger te maken. Het is de bedoeling dat het adviesbureau A2BMobility tijdens de volgende gemeenteraad op 16 maart hierover verdere toelichting komt geven. Iedereen welkom, wij houden u sowieso op de hoogte!

Verwijderen van asbest in gemeentelijke gebouwen

Asbest is een schadelijke stof die in heel wat bouwmaterialen zit verwerkt.  Vlaanderen streeft naar een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Ook lokale besturen hebben hier een duidelijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie, meer bepaald om werknemers te beschermen tegen asbestrisico’s, het asbest in de gebouwen veilig te beheren en het risicovol asbest in de gebouwen tijdig te verwijderen. Lees ook https://www.ovam.be/omgaan-met-asbest 

Uw gemeente voorziet alvast 181.500 euro (voor periode van 4 jaar) om asbest te verwijderen in de gemeentelijke gebouwen. Tijdens de gemeenteraad werd wel beklemtoond dat er in onze gemeentelijke gebouwen geen asbest in slechte staat is.

OCMW Meise start samenwerking met Dyzo voor hulpvragen zelfstandigen

De afgelopen maanden zagen we een sterke stijging van het aantal hulpvragen van personen die een zelfstandige activiteit uitoefenen of hebben uitgeoefend.  Uit de cijfergegevens van het Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt enerzijds dat de afgelopen jaren het aantal actieve ondernemingen in Meise bleef stijgen en anderzijds dat het aantal stopgezette ondernemingen in Meise hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde.

De OCMW-raad besliste daarom om samen te werken met Dyzo voor de hulpverlening aan zelfstandigen in moeilijkheden. Dyzo heeft de expertise en kennis in deze materie en beschikt over een ruim netwerk van vrijwilligers en gespecialiseerde beroepskrachten die zelfstandigen op economisch, juridisch en psychologisch vlak kunnen ondersteunen. Deze expertise en kennis is noodzakelijk om de financiële situatie van zelfstandigen in moeilijkheden grondig te kunnen analyseren en bijgevolg hun rechten te kunnen vrijwaren.

Het is duidelijk merkbaar dat er binnen onze gemeente nood is aan zulke dienstverlening. Ook buurgemeentes Grimbergen, Wemmel, Londerzeel en Kapelle-op den Bos hebben al een samenwerking met Dyzo.

De volgende gemeente- en OCMW-raad vindt plaats op maandag 16 maart om 19u30. Wees welkom.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is