Nieuws uit de gemeenteraad - april 2020 - eerste pakket lokale steunmaatregelen corona

Op 25 april 2020

Ook in coronatijden werkt uw bestuur in Meise verder, misschien zelfs intenser dan ooit. Om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, vergaderden de raadsleden in maart schriftelijk via e-mail. Voor de raden van april werd een videoconferentie georganiseerd. Na een wat moeilijke technische start, verliep de zitting vlot.

Zoals altijd zetten wij in onze nieuwsbrief de belangrijkste beslissingen voor u op een rij. Veel leesplezier!

 

 

Pakket lokale steunmaatregelen naar aanleiding van de coronacrisis

De gemeenteraad zette het licht op groen voor een pakket van maatregelen om betalingstermijnen te verlengen, belastingen, retributies en huur vrij te stellen. Hiermee wil het bestuur vooral de middenstand, burgers en gezinnen steunen in deze uitdagende tijden.

Wat werd goedgekeurd?

  • Een extra betalingstermijn van 2 maanden voor aanslagbiljetten en facturen vanaf 16 maart.
  • Een vrijstelling van belastingen voor:
    • standplaats markten en kermissen
    • belasting op wegwijzers
    • belasting op reclameborden
    • belasting op het gebruik van het openbaar domein
    • belasting hinderlijke inrichtingen
  • Een vrijstelling van retributie voor:
    • voor- en naschoolse kinderopvang
    • abonnementen busvervoer
  • Vrijstelling huurcontracten en concessies voor:
    • de huur van gemeentelijke infrastructuur (sport, jeugd, cultuur, ...)
    • concessies (cafetaria sporthal Meise, de Sportschuur, 't Moment, OXFAM Wereldwinkel, ....)
    • kinderopvang Kattenkwaad 

Deze maatregelen worden in eerste instantie goedgekeurd voor de periode van 16 maart 2020 tot 31 mei 2020. Indien de nationale en/of Vlaamse maatregelen inzake COVID-19 worden verlengd worden de vrijstellingen voor belastingen en retributies verlengd voor dezelfde termijn.

In het debat over deze maatregelen benadrukte uw burgemeester Gerda Van den Brande ook de vele andere steunmaatregelen die de gemeente al heeft genomen zoals de boodschappendienst van het OCMW, het online overzicht van handelszaken die aan huis leveren, de creatie van het platform Meise helpt, het stimuleren van lokaal winkelen, een voorrangspas voor zorgpersoneel, … Alle postbodes bezorgden vrijwillig meer dan 900 kaartjes bij alle 80-plussers in Meise, de 80-plussers worden ook allemaal opgebeld door het gemeentepersoneel, … Een overzicht van alle maatregelen kan u hier vinden.

E-boekendienst voor onze bibliotheek

Vzw CultuurConnect heeft een e-boekendienst voor openbare bibliotheken uitgewerkt. De collectie wordt op Vlaams niveau samengesteld en legt de klemtoon op aantrekkelijk en vlot leesbare fictie in diverse genres. Vanaf 2021 sluit onze bibliotheek ook aan en dit voor een periode van 5 jaar!

Sociale kruidenier

We sluiten een samenwerkingsovereenkomst zodat inwoners van Meise ook in de toekomst kunnen gebruik maken van de sociale kruidenier Idem Dito in Vilvoorde (Mechelsesteenweg 55). Door besparingen dreigde de werking van de sociale kruidenier op de helling komen te staan.

Voor 2020 werd een tijdelijke oplossing uitgewerkt via een samenwerkingsovereenkomst waarbij het OCMW een financiële bijdrage aan het CAW betaalt ten belope van 4 euro per winkelbezoek door een inwoner van Meise.

Voor het voortbestaan van de winkel dient er naast een tijdelijke oplossing in 2020, ook een definitieve oplossing gevonden worden.

Gezinnen kunnen hier terecht, na een screening waarbij berekend wordt hoeveel inkomen ze per dag over hebben om te kunnen winkelen. Momenteel maken hier 64 gezinsleden (waarvan 26 volwassenen en 38 kinderen) uit Meise gebruik van. Het gaat om 558 winkelbezoeken op jaarbasis (in 2019).

4. Goed nieuws en applaus

We sluiten dit bericht af met positief nieuws: twee raadsleden, Charlotte Meulemeester (N-VA) en Billie Kawende (Samen Anders) mochten in april een dochtertje verwelkomen. Wij wensen hen van harte proficiat! En een dikke pluim voor deze jonge moeders die ook deelnamen aan onze digitale gemeenteraad!

Tenslotte gaf de voltallige gemeenteraad een welgemeend applaus voor alle helpende handen die ons doorheen deze crisis helpen. #Bedankt #MeiseTegenCorona

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is