N-VA wil nette carpoolparking

Op 17 maart 2021, over deze onderwerpen: Een propere gemeente, Actie Proper Meise

Het gemeentebestuur van Meise vraagt een structurele oplossing voor de vele sluikstorten op de carpoolparking aan minister Lydia Peeters. De talrijke sluikstorten op die parking zijn al vele jaren een ernstig probleem. De gemeente krijgt er vele klachten over, hoewel het beheer van die carpoolparking niet haar taak is. “Meise doet via Incovo grote inspanningen tegen sluikstorten. De carpoolparking is daarbij een doorn in ons oog” aldus Schepen van Leefmilieu Jonathan De Valck (N-VA).

 

Vuile carpoolparking

De carpoolparking in Meise is vaak het slachtoffer van sluikstorters. De gemeente krijgt er geregeld klachten, opmerkingen en vragen over, hoewel de parking niet onder het beheer van de gemeente valt. Het Agentschap Wegen beheert de carpoolparking.

De gemeente kaart het probleem al jaren aan, hoewel er tot op heden nog geen oplossing uit de bus kwam. Het gemeentebestuur doet via Incovo enorme inspanningen om sluikstorters aan te pakken (sluikstortcamera’s, het snel opruimen van sluikstorten, een zwerfvuilcoach enzovoort). Dit werpt resultaat af, de sluikstortcijfers gaan in da-lende lijn. Terwijl Incovo elk gemeld sluikstort doorgaans binnen de 24 tot 48 uren opruimt, duurt het op de carpoolparking soms weken.

16.510 euro

In heel het sluikstortbeleid is de carpoolparking een doorn in het oog voor de ge-meente. Het is er dweilen met de kraan open. Uit een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Inez De Coninck blijkt dat de opruimkosten van al die sluikstorten om en bij de 16.510 euro per jaar kosten.

Ook al valt de parking niet onder de bevoegdheid van de gemeente, heeft de gemeente Incovo er toch tijdelijk een verplaatsbare sluikstortcamera ingezet. Op die manier wer-den er op ongeveer anderhalve maand niet minder dan 11 vaststellingen geregistreerd (op slechts een deel van de parking). Het is dus zeker mogelijk om er sluikstorters op heterdaad te betrappen.

Structurele oplossing

Incovo heeft helaas geen sluikstortcamera’s op overschot die ze zomaar kan inzetten op de carpoolparking. Telkens als ze haar sluikstortcamera’s inzet op de carpoolpar-king gaat dat ten koste van cameratoezicht op andere (gemeentelijke) locaties.

Daarom richt het gemeentebestuur zich per brief naar minister Lydia Peeters voor een oplossing. “Er is al jaren een ernstig probleem qua sluikstorten en het probleem lost zich niet vanzelf op. Een oplossing moet er voor zorgen dat sluikstorters op de carpoolparking er niet ongestraft mee weg komen” zegt Schepen Jonathan De Valck.

Lees hier het persartikel van Het Laatste Nieuws. 

Lees hier het persartikel van De Standaard. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is