Meise tekent bomencharter voor 2500 bomen

Op 19 oktober 2019, over deze onderwerpen: Natuur en Bos

Het gemeentebestuur van Meise heeft het bomencharter ondertekend. Dit initiatief heeft als doel gemeenten te stimuleren meer bomen te planten omwille van de talrijke voordelen. “Meise zal de komende jaren minstens 2.500 extra bomen planten” zegt schepen van Leefmilieu Jonathan De Valck (N-VA).

Bomencharter

Meise is een van de 19 gemeenten in Vlaams-Brabant dat het bomencharter heeft ondertekend. Daarmee engageert het gemeentebestuur zich ertoe om tegen het einde van 2024 minstens 2.500 nieuwe bomen te planten in de gemeente.

Het bomencharter is een burgerinitiatief van ‘Bertem bomendorp’. Dit burgerinitiatief ontstond in Bertem (nabij Leuven) en hoopt gemeenten ertoe te bewegen meer bomen te planten omwille van de talrijke voordelen: betere luchtkwaliteit, meer schaduw, ze zijn mooi in het landschap enzovoort.

Neromhof

Hoe en waar wil Meise die 2.500 nieuwe bomen realiseren? Daarvoor kijkt het gemeentebestuur in eerste instantie naar het Neromhof. Het gemeentebestuur wil het Neromhof uitbreiden met maximaal 10 hectare. Het kreeg daarvoor een subsidie van zo’n 150.000 euro. Daarmee moet het gemeentebestuur de gronden binnen 3 jaar aankopen en binnen 5 jaar herbebossen. “Dit project alleen al zou moeten volstaan om het streefdoel van 2.500 bomen te halen” volgens schepen De Valck.

Toch gaat het gemeentebestuur verder. Momenteel hebben ouders van een pasgeboren baby recht op een geboortepremie. Het gemeentebestuur wil daar een optie aan toevoegen. Ouders krijgen de keuze tussen een financiele premie of een geboorteboom voor in hun tuin. “Dat voorstel ligt klaar voor de gemeenteraad”. Zo denkt het gemeentebestuur dat er nog enkele honderden bomen bij worden geplant tijdens de komende jaren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is