Begroting Meise kleurt opnieuw in donkergroene cijfers

Op 21 juni 2023, over deze onderwerpen: Goed bestuur en financiën
Meise levert gezonde begroting af.

2022 was voor het Lokaal Bestuur een uitdagend begrotingsjaar. Ondanks de oekraïnecrisis en de sterk stijgende energieprijzen boekte de gemeente een positief begrotingsresultaat en bouwt het schulden verder af. "Je zou hopen dat de federale regering een even gezonde begroting zou afleveren, helaas stapelt Vivaldi de schulden verder op ten koste van de toekomst" zegt schepen Jonathan De Valck.

Positieve autofinancieringsmarge
Gezonde gemeentefinanciën zijn belangrijk. Dit was dan ook één van de beleidsdoelstellingen van het gemeentebestuur in het meerjarenplan. Het Lokaal Bestuur sloot 2022 af met een positieve autofinancieringsmarge van 2,589 miljoen euro. Een positieve autofinancieringsmarge betekent dat het lokaal bestuur de kapitaalaflossingen van haar leningen kan dragen met het overschot van de gewone werking.

Er werd vorig jaar 4,36 miljoen euro geïnvesteerd door het Lokaal Bestuur. Dit is licht minder dan in 2021 (4,63 miljoen euro), hoewel merkelijk hoger dan de jaren ervoor.

Geen nieuwe leningen
Ook in 2022 werden er geen bijkomende leningen aangegaan, en dat al voor het 8ste jaar op een rij. Er werd voor 2,23 miljoen euro aan leningen afgelost. Daardoor wordt de totale schuldenberg verder afgebouwd naar 18,07 miljoen euro. Op die totale leninglast betaalde de gemeente 464.625 euro aan intresten. Het Lokaal Bestuur Meise heeft nu nog voor 904 euro schulden per inwoner.

De positieve begrotingscijfers leveren ook iets op voor de burger: Meise verlaagde de opcentiemen op de aanvullende personenbelasting naar 8%.

“We werken verder aan gezonde gemeentefinanciën met een begrotingsoverschot en een dalende schuldenberg. De burger plukt daar de vruchten van doordat de gemeente meer kan investeren én de personenbelasting doet dalen” zegt schepen van Financiën Jonathan De Valck.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is