Nieuws uit de gemeenteraad - oktober

Op 23 oktober 2019
N-VA, uw lokale aanspreekpunt!

Afgelopen maandag was het weer gemeenteraad. Daar houdt de N-VA u graag van op de hoogte. Op de agenda stonden weer enkele nuttige maatregelen zoals strengere regels voor de nachtwinkels, een parkeerbeleid voor zorgverleners, de aankoop van een nieuwe borstelveegmachine enzovoort. U leest er hieronder meer over.

Strengere regels voor nachtwinkels
De gemeenteraad stemde een nieuw - strenger - reglement dat de regels vastlegt voor wie een nachtwinkel uitbaat. Dat was dringend nodig, want sommige nachtwinkels veroorzaken nogal wat overlast, zwerfvuil en onveiligheidsgevoel. Daarom scherpt het gemeentebestuur de regels voor nachtwinkels fors aan. Voortaan mogen er geen nieuwe nachtwinkels openen binnen een afstand van 1000 meter van een bestaande nachtwinkel. Men moet nu ook een vuilbak plaatsen aan de toegang en de gemeente stelt duidelijke regels die de nachtwinkels moeten naleven. Zo niet heeft de gemeente het recht een nachtwinkel te sluiten.


Elk kind is gelijk voor de gemeente
Ouders van een nieuwgeboren baby of een geadopteerd kind hebben recht op een premie vanuit de gemeente. Vroeger was het bedrag afhankelijk van het aantal kinderen dat je kreeg. Dat vond het nieuwe gemeentebestuur niet eerlijk. Daarom werd beslist om alle kinderen gelijk te behandelen en elk kind dezelfde premie te geven.
Ouders krijgen nu ook de keuze om in de plaats van een financiële premie van 30 euro te kiezen voor een geboorteboom. Daarmee wil het gemeentebestuur inzetten op het groene karakter van Meise.

Zorgparking
Voor zorgverleners is het vaak moeilijk om een parkeerplaats te vinden dichtbij het huis van hun patiënten. Daardoor verliezen zij veel kostbare tijd op zoek naar een parkeerplaats. Daar wil het nieuwe gemeentebestuur wat aan doen. Daarom wordt een nieuw reglement op zorgparkeren goedgekeurd.
Inwoners en patiënten mogen een parkeerplaats ter hoogte van hun garagepoort of oprit terbeschikking stellen van zorgverleners. Dit doen ze door middel van een zorgsticker te kleven die toestemming geeft om er te parkeren. Zorgverleners krijgen een zorgparking-kaart waarmee ze aantonen dat ze er mogen parkeren.  Daarmee zorgt het gemeentebestuur voor makkelijkere zorgverlening.

Properdere straten met nieuwe borstelveegmachine
Het nieuwe gemeentebestuur maakt werk van properdere straten. Daarom wordt de aankoopprocedure voor een nieuwe borstelveegmachine opgestart. De huidige borstelveegmachine is meer dan 10 jaar oud en het staat te vaak stil wegens mankementen. Bovendien kost al het nodige onderhoud handenvol geld. Ook de planning om alle straten proper te vegen komt vaak in moeilijkheden omdat het borstelveegmachine defect is.
Om de Meisese straten properder te maken koopt de gemeente dus een splinternieuwe borstelveegmachine.

Daarnaast besliste de gemeenteraad nog enkele interessante zaken:
- De gemeente keurt de aankoopprocedure goed voor een milieuvriendelijke infokrant;
- Het nieuwe subsidiereglement voor jeugdwerkinitiatieven krijgt groen licht van de gemeenteraad;
- Er komt een fuifdossier met alle praktische zaken, regels en informatie voor wie een fuif wil organiseren;

De volgende gemeenteraad gaat door op 18 november. Tot dan?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is