N-VA Meise-Wolvertem ijvert voor een inclusieve gemeente

Op 23 februari 2018

Onze afdeling is ervan overtuigd dat de invoering en promotie van de Europese handicapkaart of “European Disability Card" in onze gemeente, een bijdrage kan leveren aan een meer inclusieve samenleving en “samen-be-leving”. Daarom zette N-VA gemeenteraadslid Jaak Wouters het punt op de agenda van de gemeenteraad van 20 februari 2018.

Personen met een beperking blijven dikwijls in de kou staan wanneer ze bij aanbieders van cultuur, sport en vrijetijdsactiviteiten hun handicap niet op papier kunnen “bewijzen”. Daardoor lopen ze soms bepaalde voordelen onterecht mis. De Europese kaart wil hiermee komaf maken: deze kaart is strikt persoonlijk en bewijst dat de betrokken persoon in België erkend is als een persoon met een handicap. De kaart is erg nuttig en dankbaar voor alle personen met een beperking, in het bijzonder ook voor mensen van wie de handicap niet onmiddellijk waarneembaar is.

De kaart moet een laagdrempelige en inclusieve dienstverlening faciliteren en de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding vergemakkelijken. Dit kan op uiteenlopende wijze gaande van voorbehouden of toegankelijke plaatsen, aangepaste rondleidingen, brochures of informatie, vlottere toegang tot attracties, assistentie, desgevallend verlaagde tarieven, …

Op 19 oktober 2017 lanceerde N-VA staatssecretaris Zuhal Demir de Europese kaart. De kaart kwam er ook na jarenlange inzet van Pieter Paul Moens, bestuurslid van N-VA Lebbeke. Intussen doen al verschillende lidstaten in de Europese Unie mee (Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië).

Jaak is alvast tevreden dat de gemeentediensten nu zullen bekijken welke diverse toepassingen mogelijk zijn. De N-VA betreurt wel dat sommige raadsleden het nut van de Europese kaart niet leken te begrijpen en het hele project herleidden tot een louter financiële kwestie.

De N-VA zal zich blijven inzetten voor een verhoogde toegankelijkheid en laagdrempelige dienstverlening opdat personen met een beperking voluit kunnen deelnemen aan de activiteiten in onze gemeente!  

Lees meer via de website van de EDC of via de website van het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is