U bent hier
Minister Diependaele investeert in erfgoed in Vlaams-Brabant
“Ik geef groen licht aan verschillende restauratieprojecten in Vlaams-Brabant. Zo worden het Atrechtcollege in Leuven, de Boskapel Imde in Meise, de turnzaal van de vroegere meisjeskostschool Les Peupliers in Vilvoorde en de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw gerestaureerd”, aldus minister Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden. Door te investeren in projecten met een sociale en culturele finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 842.368,89 euro toe.”
Restauratie van het orgel in de Boskapel van Imde in Meise
Het orgel van de Boskapel in Meise wordt gerestaureerd. Momenteel is het instrument onbespeelbaar. Dit is de laatste fase in de totaalrestauratie van de kapel. Voor de restauratie van het orgel van de boskapel Imde is een premie van 80.603,60 euro toegekend.
Het orgel is één van de oudste nog bewaarde huisorgels van België. Het is een vroegbarok orgel van bescheiden omvang. Het concept en de constructiekenmerken verraden een oorsprong als huisorgel. Bij overplaatsing naar de kapel werd een orgelfront in 18de-eeuwse stijl toegevoegd. De kapel en het orgel zijn sinds 1952 beschermd als monument.
Meer informatie:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/40203
Vlaamse Veerkracht
Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet zijn steentje hiertoe bijdragen.
Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”