Kleine toegangen A12 definitief dicht

Op 24 juni 2016
Sluiting opritten A12 voor méér veiligheid

Meise - Het Agentschap Wegen en Verkeer sluit in juni enkele kleine toegangen nabij de A12 definitief af. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) hakt een knoop door in een dossier dat al tien jaar aansleept. De toegangen die zullen verdwijnen, zijn korte op- en afritten die aansluiten op lokale wegen in Londerzeel en Meise. Volgens minister Weyts zal het verkeer op die manier vlotter en veiliger worden.

Verkeersonveilige situaties

De A12 telt verschillende kleine op- en afritten die niet essentieel zijn voor het verkeer, maar wel vaak onveilige situaties veroorzaken. In 2006 werd al nagedacht over het afsluiten van deze toegangen, maar een definitieve beslissing bleef uit. “Toen in april een filmpje op het internet opdook waarin een spookrijdster levensgevaarlijke manoeuvres aan het Neromhof uitvoerde, was de maat vol”, zegt Weyts. Na overleg met de gemeentebesturen van Meise en Londerzeel zal het Agentschap Wegen en Verkeer nu verschillende kleine op- en afritten definitief afsluiten. Markeringen zullen aanduiden dat je daar de A12 niet meer kan op- of afrijden.”

Door deze aanpak zullen verkeersonveilige situaties worden vermeden en zal het sluipverkeer afnemen. De inwoners van Imde zullen niet meer het slachtoffer worden van sluipverkeer, dat in de ochtendspits via hun gehucht naar Merchtem rijdt. Bovendien zullen dievenbendes na een inbraak minder gemakkelijk de A12 kunnen bereiken.

Méér verkeersveiligheid, preventie tegen inbraken en sluikstorten

De volgende dagen worden er vooraankondigingsborden geplaatst op de locaties waar de op- en afritten gesloten worden. Jonathan De Valck (N-VA), schepen van Mobiliteit van Meise, steunt de beslissing van Weyts. “Door de afsluiting van deze wegen verbeter je de verkeersveiligheid, pak je de criminaliteit rond de A12 aan en bestrijd je sluikstorten”, zegt hij. “Er wordt vaak in de omgeving
van de A12 ingebroken, omdat dieven dan sneller kunnen wegvluchten. Ook het sluikstorten op de wegen rond de A12 zal op die manier worden vermeden. Het filmpje met de spookrijdster op de A12 aan het Neromhof gaf bovendien voor de zoveelste keer aan dat de kleine toegangen naar de A12 levensgevaarlijk zijn. Zowel Londerzeel als Meise vragen al lang dat deze wegen zouden worden afgesloten. De Valck wordt gesteund door burgemeester Nadia Sminate van Londerzeel (N-VA). “We zijn al langer vragende partij om enkele kleine toegangswegen van en naar de A12 te sluiten”, zegt ze. “Deze wegen werden sporadisch door bewoners gebruikt, maar maakten het verkeer wel onveilig.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is