Gemeenteraad Meise keurt motie voor eigen rechtbank in Halle-Vilvoorde goed

Op 14 maart 2018

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 13 maart werd, op initiatief van de N-VA, een motie goedgekeurd om een eigen rechtbank te installeren in Halle-Vilvoorde én de capaciteit en de mogelijkheden van het parket van Halle-Vilvoorde te vervolledigen. 

Sinds april 2014 telt ons land nog slechts twaalf gerechtelijke arrondissementen. De wetgever is op dat moment niet ingegaan op de vraag om een eigen gerechtelijk arrondissement te creëren voor Halle-Vilvoorde of voor Vlaams-Brabant.
N-VA gemeenteraadslid Jaak Wouters: "Wij dringen er op aan dat de inwoners van Halle-Vilvoorde beschikken over een volwaardige rechtbank en niet langer aangewezen zijn op de Brusselse rechtbank. Nu gaan verdachten van misdrijven naar de rechtbank in Brussel waar ze kunnen kiezen voor een Franstalige rechter. Als je weet dat er bij de Franstalige rechtbanken een grotere kans is op procedurele vertragingen, een mildere bestraffing of seponering is de keuze tussen rechtspraak in het Frans of het Nederlands snel gemaakt. Met een eigen rechtbank zou Halle-Vilvoorde eindelijk een volwaardig arrondissement los van Brussel zijn. Dat is nodig want de Brusselse rechtbank kampt met structurele achterstand en organisatieproblemen."
 
Sinds 2014 beschikt Halle-Vilvoorde wel al over een eigen parket. De resultaten hiervan zijn positief. N-VA gemeenteraadslid Ann Van Den Broeck: "Deze aanpak heeft duidelijk tot betere resultaten geleid, zeker in strafzaken. De vervolgingsgraad in correctionele zaken is gestegen van ongeveer 8% naar 20%. Ook in verkeerszaken is een stijging waar te nemen van 65% naar 85%. Het aantal vonnissen van de correctionele rechtbanken in dossiers van Halle-Vilvoorde is op een paar jaar tijd gestegen van 1500 tot 2363. Ondanks het feit dat het parket van Halle-Vilvoorde nog niet beschikt over de beloofde capaciteit en mogelijkheden, mogen de resultaten gezien worden. Ze tonen aan dat het lokale onderzoeksbeleid inspeelt op de specifieke noden van Halle-Vilvoorde. Daarom vragen wij in de motie ook dat de inwoners van Halle-Vilvoorde moeten beschikken over een volwaardig parket met een volledig ingevuld kader en eigen technische voorzieningen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is