Geen azijn in strijd tegen onkruid

Op 6 augustus 2016, over deze onderwerpen: Sluikstorten en zwerfvuil

De gemeente Meise mag van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geen keukenazijn gebruiken in de strijd tegen onkruid. Schepen van leefmilieu Paul Van Doorslaer (N-VA) dacht met dat wondermiddeltje uit grootmoeders tijd een efficiënte manier gevonden te hebben om het welig tierende onkruid te bestrijden. Van Doorslaer begrijpt de beslissing niet en spreekt van pure kafka.

Net als heel wat andere gemeenten zit Meise met de handen in het haar wat onkruidbestrijding betreft. Door de Europese regelgeving mogen gemeentebesturen geen chemische producten meer gebruiken om onkruid te bestrijden. Daardoor tiert het groen op veel plaatsen welig, tot ergernis van vele inwoners. Meise schakelde al een firma in om de straten enigszins onkruidvrij te helpen houden. Het eigen personeel van de groendienst kan het vele werk namelijk niet meer aan.

Van Doorslaer hield echter nog één troef achter de hand. "Het gaat om een middeltje uit grootmoeders tijd: heet water, met daarin azijn. Dat pas ik zelf privé toe en het is heel efficiënt, want het onkruid gaat meteen kapot", luidde het. Van Doorslaer ging ervan uit dat het middel ook wettelijk toegelaten was. Hij was dan ook van plan om het voor te leggen op het college zodat de groendienst er gebruik van kon maken.

De schepen komt echter van een kale reis thuis. "Keukenazijn is geen pesticide, maar er mag niet mee gespoten worden, heeft
de VMM laten weten. Dit is toch kafkaiaans. Ze keuren alles af vanachter hun bureau." Keukenazijn is totaal onschuldig vindt Van Doorslaer. "Mensen gebruiken dat zelfs voor in hun salades en voor andere gerechten. Daar is dan toch niks verkeerds mee? Keukenazijn is al aangelengd en wordt dan in het voorgestelde procedé nog eens vermengd met heet water. De zuurtegraad is maximaal 5%. We zullen het onkruid dan maar metershoog moeten laten groeien zeker", klinkt het sarcastisch. Wat dan wel de oplossing is, weet Van Doorslaer niet. "Dat ze zelf maar met een duurzame oplossing komen, want heet water alleen is niet voldoende. Dan kan je elke twee weken opnieuw beginnen. Ik heb een alternatief gevraagd, maar heb voorlopig nog geen antwoord gekregen."

Niet erkend

"Het is inderdaad niet toegelaten om azijn te gebruiken om onkruid te bestrijden", reageert Veerle Van Woensel van de VMM. "Een product tegen onkruid moet erkend zijn door de Federale Overheid en dat is niet het geval. Voor azijn geldt dus dezelfde regeling als voor andere chemische producten." Het is bovendien geen toeval dat azijn niet gebruikt mag worden. "Keukenazijn lijkt misschien onschadelijk, maar het blijft een zuur en is schadelijk voor het leven in de bodem. Zelfs al zou er ooit een erkenning aangevraagd worden, is de kans klein dat die er komt."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is