Vlaams parlement stemt in met samenwerkingsakkoord over plantentuin Meise

Op 18 juni 2013

De Vlaamse en de Franse Gemeenschap sloten op 17 mei een samenwerkingsakkoord over het beheer en de werking van de Nationale Plantentuin van België. De leden van de commissie Algemeen Beleid in het Vlaams Parlement bespraken vandaag het ontwerp van decreet dat instemt met dit akkoord.

Voor de N-VA volgde toenmalig Vlaams Parlementslid Mark Demesmaeker dit dossier vanaf het eerste uur. Bij zijn vertrek naar het Europees Parlement nam Piet De Bruyn het van hem over.

"Akkoord niet mooi, maar wel noodzakelijk"
Commissielid Piet De Bruyn: "Euforisch zijn we niet. Daarvoor is er al teveel gebeurd. Of beter: niet gebeurd. Dit dossier sleepte te lang aan en te vaak botsten we op een kortzichtige 'non' van de Franstaligen. Het compromis dat er nu is, heeft dan ook gebruik moeten maken van veel creativiteit om de discussiepunten uiteindelijk opgelost te krijgen. We zullen dan ook kritisch blijven kijken naar de concrete werking. En dit samenwerkingsakkoord mag zeker geen voorbeeld zijn voor andere samenwerkingsakkoorden die we in de toekomst nog zullen moeten afsluiten."

Een ander gevolg van het aanslepen van dit dossier, zijn de extra kosten die nodig zullen zijn om van deze nieuwe Vlaamse instelling een goed werkende en aantrekkelijke instelling te maken waar zowel het brede publiek als wetenschappers van over de hele wereld aan hun trekken kunnen komen.

Maar zover zijn we nog niet. Na dit samenwerkingsakkoord moet er eerst nog een oprichtingsdecreet komen. De Minister-president kondigde dit aan voor het najaar, zodat de Plantentuin vanaf 1 januari 2014 operationeel kan zijn als Vlaamse instelling.

Piet De Bruyn: "Ik denk dat hier, op dit moment ook een woord van dank past aan het personeel dat in zeer moeilijke omstandigheden zowel de collectie heeft proberen te beschermen en uit te breiden, als het patrimonium zo goed mogelijk heeft onderhouden. Dankzij hun inzet kunnen we nu verder vooruit kijken. We zijn er van overtuigd dat het potentieel van de Plantentuin bijzonder groot is. Nu zo snel mogelijk een duidelijke lijn uitzetten is de volgende taak voor de Vlaamse Regering. De N-VA zal daar vol overtuiging aan meewerken."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is