Mark Demesmaeker (N-VA) zet personeel van de plantentuin in Meise in de bloemetjes.

Op 13 juli 2011

Vandaag gaat Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker met een grote bos bloemen naar de Plantentuin van Meise om de werknemers in de bloemetjes te zetten. Deze werknemers zorgen al jaren met heel veel trots voor de grootste en bekendste plantentuin van het land. Zij zetten zich elke dag met heel veel zorg en toewijding in voor het onderhoud van deze botanische tuin van wereldformaat.

Mark Demesmaeker: “Zij verdienen deze steun omdat zij al jarenlang in moeilijke omstandigheden moeten werken. Reeds in 2001 werd immers beslist om de Plantentuin van Meise over te dragen aan de Vlaamse Gemeenschap. Maar als gevolg van politieke onenigheid en het uitblijven van een definitieve overeenkomst tussen de federale overheid, de Vlaamse gemeenschap en de  Franstalige Gemeenschap vond deze overdracht tot op heden nog steeds niet plaats.”

Wat de overdracht van patrimonium betreft, gaat het in totaal over nog 31 items aan Vlaamse kant en 26 aan Waalse kant die moeten geregeld worden. In de wet op de hervorming der instellingen staat dat die overdracht moet gebeuren in consensus in het Overlegcomité. Het punt is dat Wallonië zegt die overdracht voor hun items niet te willen, tenzij ze de middelen krijgen om die items allemaal in orde te brengen. Daar zijn kosten aan verbonden. De Vlaamse regering heeft al vaak geprobeerd om hier vooruitgang te boeken en druk te zetten op de Franse gemeenschap, maar voorlopig stuit men steevast op een njet van de Franstaligen. Dit dossier zit voorlopig dus muurvast.

Wat specifiek de Plantentuin van Meise betreft, moet er ook een samenwerkingsakkoord gesloten worden tussen de Gemeenschappen. Maar tot vandaag weigert de Franse Gemeenschap dit samenwerkingsakkoord te ondertekenen.
Ondertussen doet de Vlaamse overheid toch al de meest dringende herstellingen. Dat is nodig om de waardevolle collectie aan planten die gedurende tientallen jaren is opgebouwd, niet verloren te laten gaan.

Mark Demesmaeker: “Het moet heel frustrerend zijn om in zo’n omstandigheden dagelijks het beste van jezelf te geven. Met deze kleine actie wil ik hen een hart onder de riem steken en duidelijk maken dat N-VA hun situatie niet uit het oog verliest en zal blijven aandringen op een vooruitgang in dit dossier.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is