De mammobiel in Meise & Wolvertem

Op 3 februari 2015

De mammobiel doet zijn ronde in Meise:

• Parking naast het zwembad, Nieuwelaan, 1860 Meise van 4 februari t/m 5 februari 2015.

• Parking Administratief Centrum, Tramlaan 8, 1861 Meise van 16 maart t/m 30 maart 2015.

Borstkanker is niet echt te voorkomen omdat de precieze oorzaken nog niet gekend zijn, maar we kunnen het wel vroegtijdig opsporen! Door een mammografie (= een foto van de borsten) kunnen we heel kleine letsels die nog niet voelbaar zijn (tot 5 maal kleiner) toch al vinden. Als letstels vroeg opgespoord worden, is de kans op genezing veel groter en kan de borst dikwijls gespaard worden. Vroegtijdig opsporen kan door naar een preventief onderzoek te gaan én door zelf bewust te zijn van je borsten en veranderingen vlug op te merken.

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen via een voorschrift van de huisarts of gynaecoloog een gratis screeningsmammografie laten doen in een erkend centrum. De vrouwen die meer dan twee jaar geleden deelnamen of zich nog nooit lieten screenen, ontvangen een uitnodigingsbrief van het Centrum voor kankeropsporing (CvKO), waarin een afspraak voor een mammografie wordt voorgesteld. Wenst de vrouw het onderzoek elders of op een ander tijdstip te laten uitvoeren, dan kan ze de afspraak telefonisch wijzigen door te bellen naar het gratis nummer dat op de brief staat. Wij raden u dan ook aan om op deze uitnodiging in te gaan.

Het is ook van belang te weten dat een ‘positieve’ mammografie (er is iets te zien) niet noodzakelijk tot de diagnose van kanker leidt. Bijkomende onderzoeken zijn soms echter nodig (waarvoor een normale tussenkomst van het ziekenfonds geldt, zoals anders, dus niet volledig gratis).

Vragen over het bevolkingsonderzoek?
Heeft u vragen over uw uitnodiging, heeft u geen uitnodiging ontvangen of heeft u algemene vragen over het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Bel naar het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800/60 160 of kijk op www.bevolkingsonderzoek.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is