• Header N-VA Meise
  • Header N-VA Meise
  • Header N-VA Meise
  • Header N-VA Meise
N-VA Meise

U bent hier

'Duivenplaag moet volgende week opgelost zijn'

Op 25 mei 2013

WOLVERTEM - Als het een beetje meezit, zou de duivenplaag in Wolvertem-centrum binnen een week voorbij moeten zijn. De kooi die de gemeente plaatste, heeft meer succes, nu ze voor het leegstaand handelspand werd geplaatst, waar de meeste duiven zitten.

Handelaars van het Gemeenteplein in het centrum van Wolvertem moeten nog even geduld uitoefenen. De kooi van de gemeente begint nu toch z'n vruchten af te werpen.

‘De kooi was eerst geplaatst op een grasperkje achter het standbeeld naast de kerk. Maar daar had die weinig zin, en pakten we geen duiven’, zegt schepen van Milieu Paul Van Doorslaer (N-VA). ‘Nu is de kooi geplaatst voor de leegstaande broodjeszaak De Verleiding en daar hebben we in enkele uren tijd toch al drie duiven gevat. Ik schat dat er tussen de 20 tot 30 duiven in het centrum zitten. Ik vermoed dat we binnen een week de meeste wel zullen vangen. De geringde duiven worden naar de Duivenbond gebracht, die ze aan de eigenaar kan bezorgen, niet-geringde duiven worden naar het Vogel Opvangcentrum (VOC) in Malderen gebracht’, aldus Van Doorslaer.

Schoonmaak

Voor de handelaars op het Gemeenteplein kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Gerante Philomène Nivelle van bakker Au Croquant is niet te spreken over de duivenplaag. ‘Ik sta hier vanaf 6 uur ’s morgens duivenpoep op te kuisen van de stoep en de gevel’, zegt Philomène. ‘Dat is werkelijk degoutant. De kooi werd eerst achter het standbeeld hier verderop geplaatst, maar er keek geen duif naar om. Als de gemeente ze niet zou verplaatsen, dan zou ik zelf begonnen zijn met het vangen van duiven. Dit ontsiert de hele buurt. Ik hoop dat de duivenplaag snel achter de rug is, en de mensen hier met een gerust gemoed kunnen komen winkelen. Niemand stapt graag met een taartje uit een winkel waar buiten duiven op de loer liggen, die hopelijk niets laten vallen. Ik hoop dat er na de plaag een grote schoonmaak komt van het hele plein’, zegt Philomène.

Milieuschepen Paul Van Doorslaer (N-VA) hoopt met haar mee. Van Doorslaer: ‘De eigenaar van de leegstaande broodjeszaak De Verleiding reageerde voorlopig niet op het schrijven van de gemeente om zijn stoep en gevel te reinigen. We gaan hem zeker nog een brief sturen om zijn voetpad proper te maken. Als ieder voor z'n eigen deur veegt, is alles proper’, aldus Van Doorslaer.

De duivenplaag in Wolvertem is er gekomen nadat de kerktoren voor de duiven werd afgesloten. Daardoor zoeken die elders hun stek, en die vonden ze op de vlaggenstokken en gevel van De Verleiding.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is